• 1_gracia_pinyaka_del_8.jpg
  • 2-evolucion.jpg
  • 3_tota_la_colla.jpg

Diada de Can Bandarra

on 23 Mai 2017
Vist: 3314

Diada de Can Bandarra

 


Diada assenyalada al calendari. La Diada de Can Bandarra, la diada en honor al local social i d’assaig dels Castellers del Poble Sec. La marea blau-cel que es mou en una data com aquesta sol ser més que notable i aquest any no ha estat menys: des de mig matí una comitiva de bandarres sortia del local al ritme de gralles i tabals i iniciaven un cerca-vila per atraure l’atenció del Poble-sec i anar a buscar les voluntàries dones cosidores del barri que enguany s’encarreguen de fer els mocadors que la colla regala a la gent nova quan aquesta es guanya el dret a tenir la camisa blau-cel. El recorregut ha acabat al carrer Blesa, davant del número 36, el lloc escollit per l’actuació.

 Apart de la colla amfitriona a l’actuació castellera també hi han assistit dues colles convidades: Els Castellers d’Esplugues i els Castellers de Sant Feliu. Tocaven les dotze del migdia que les tres colles ja estaven pràcticament enfaixades i a punt per l’acció. Els pilars de quatre simultanis per donar la benvinguda a aquella actuació han estat dos en el cas de la colla bandarra, tres per part de la colla cargolina i un dels Castellers de Sant Feliu.

I amb això han arribat les tres rondes de castells, amb el següent ordre previst d’actuació: primer Poble Sec, seguidament Esplugues i finalment Sant Feliu. Així doncs, la colla blau-cel ha començat l’actuació tancant un peu de 4 de 7 que, un cop enfilats els segons, s’ha decidit desmuntar per finalment tornar-lo a quadrar i plantar, ara sí, un solvent i impecable 4 de 7. Un quatre lleuger de tronc, d’aquells que miren cap a un futur qui sap si gaire llunyà o proper, i que ha donat confiança als bandarres de cara a les següents rondes.Els Castellers d’Esplugues han volgut sortir a plaça de manera molt ambiciosa i no han trigat a plantar-hi un peu de 4 de 8 amb dos escassos cordons de pinya propis i requerint l’ajuda de les altres dues colles per donar-hi pit. Les quartes cargolines han començat a pujar i les gralles han sonat indicant que l’intent era vàlid. La canalla d’Esplugues s’ha començat a enfilar al castell que tremolava suau però ininterrompudament. Abans de la col·locació de l’acotxador, però, han rebut l’ordre de tirar cap avall i deixar la ronda en intent desmuntat per part dels Castellers d’Esplugues.

I per finalitzar la ronda, la colla de la camisa magenta ha plantat un tranquil 4 de 6 al carrer Blesa.

Abans d’acabar la ronda tocava a la colla cargolina fer us del seu dret a ronda de repetició donat el cas de l’intent desmuntat anterior. I hi han tornat. El tronc del 4 de 8 cargolí ha pujat s’ha assentat potser una mica més insegur que a l’anterior intent. La canalla ha tornat a rebre l’ordre de baixar quan poc faltava per coronar-lo. Per desgràcia, però, l’estructura ha cedit en el pis de quartes i el castell ha patit una destacable caiguda quan ja s’havia decidit desmuntar-lo. Les ambulàncies de plaça han hagut d’atendre a diverses persones i l’actuació s’ha aturat fins al moment en que aquestes han tornat a estar disponibles.

La segona ronda era especial pels bandarres: la colla amfitriona es decidia a incloure en el seu repertori a un castell que feia més de cinc anys que la colla no portava a plaça: el 3 de 7 amb l’agulla. Nervis per una estructura poc coneguda per la majoria de gent (que fa cinc anys no havia vingut encara a la colla) i, segons en quines posicions de pinya, molt incòmode. Però la bona feina feta a assaig ha permès que el castell es desenvolupés correctament en tot moment, fent-se’l de nou seu de seguida i descarregant-lo amb concentració i tranquil·litat. El tornarem a veure molt aviat, segur.

 La moral dels Castellers d’Esplugues mereixia ser restaurada amb immediatesa i la colla de blau l’ha recuperat amb un fantàstic 5 de 7 que tenen més que per la mà.

La colla de Sant Feliu ha decidit portar a plaça un castell de més dificultat que l’anterior 4 de 6, i l’escollit ha estat ni més ni menys que el 2 de 6. Una canalla més aviat lenta ha fet treballar el tronc que ha aguantat totes les estrebades que li han vingut. Com a curiositat, després de l’aleta, l’enxaneta ha baixat per la carregada, exactament per on havia pujat, fent baixar així l’acotxador per la descarregada.

La tercer ronda ha arribat i es notava el cansament de les tres colles, que portaven molta estona treballant sota el sol. Per sort cada cop hi havia més ombra i el Castellers del Poble Sec han posat punt i final a la seva actuació amb un 3 de 7 prou lleuger, un d’aquells que demanen un pis més, per lluny que sembli en aparença, i amb molt bona mida. Un tres que demostra la feina feta al local que dona nom a la diada.

 Una nova carta poderosa ha estat la que ha tret Esplugues per marxar de plaça amb la sensació d’èxit: el 2 de 7, un castell que s’ha resistit molt temps a la colla cargolina però ara sembla que aquesta comença a dominar. Tot i això, una mica d’inseguretat ha instat a la tècnica a fer-lo baixar a temps per no haver de lamentar cap altra caiguda quedant aquest intent en desmuntat. Haurien de fer un altre castell al final de l’actuació, en una nova ronda de repetició.

El 3 de 6 amb agulla ha estat l’escollit per posar punt i final a l’actuació de la colla magenta. El pilar de 4 que conté aquesta construcció ha patit una mica a l’hora de descarregar-se però s’ha pogut aguantar i ser completat amb èxit.

En la ronda de repetició cargolina ha estat alçat un 4 de 7 amb una canalla molt petita que fins i tot ha hagut de ser ajudada per un terç que s’ha deixat anar del tronc per posar la mà sota el seu peu. El castell finalment també ha estat un èxit.

Per acomiadar-se com cal d’una plaça com aquella, s’hi han alçat els pilars de comiat: un vano de cinc per part dels Bandarres, dos pilars de cinc per part de Cargolins i un pilar de quatre per part de Sant Feliu.

 En acabat, les dues colles convidades s’han dirigit a Can Bandarra on les persones que conformen la colla del Poble-sec havien portat el menjar cuinat de casa seva, per compartir-lo entre les tres entitats. Els castellers del Poble Sec, com a bona colla amfitriona, han dinat just després i, a causa de la gran generositat bandarra, absolutament ningú s’ha quedat amb gana.

Havent dinat, la festa al carrer (i la música a volum mig-alt, a càrrec de DJ Pàjaru i el duet DJ Horny) ha esclatat prop del núm 7 del carrer Blesa, on hi ha el local social i d’assaig on els Castellers del Poble Sec hi fan vida, molta vida, i que dona el nom a la diada castellera d’aquesta data tant assenyalada al calendari.


Bandarres TV:

https://www.youtube.com/user/bandarrestv/videos 2 p4

https://www.youtube.com/watch?v=pegRHnQGrj0&feature=youtu.be 4d7

https://www.youtube.com/watch?v=9t9mHhzSCkQ&feature=youtu.be 3d7a

https://www.youtube.com/watch?v=CpL1mVd2Vao&feature=youtu.be 3d7

https://www.youtube.com/watch?v=Eab_PdcwlZ8&feature=youtu.be Vano de 5


Fotos:
https://pluhttps://plus.google.com/117072874726702213807/posts/CjQ3iFez8Cp

 

 

Castellers del Poble Sec

Dirección C/ Blesa, 7 | 08004 | Barcelona

arroba Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

phone 653 113 496