Què és?

La Comissió Feminista vetlla per l’equitat i les cures de totes les persones de la colla en tots els espais, dins i fora de les activitats de l’entitat.
És un grup de treball mixt que treballa en dues línies principals:

1. Assegurar espais segurs i lliures de violències i discriminacions a la colla i al barri (assajos, activitats i festes).

2. Organitzar activitats per formar-nos sobre aspectes de gènere i visibilitzar les dones de la colla.

Com neix la comissió feminista?

L’any 2015 es va crear el Protocol d’actuació contra les agressions sexistes a la Festa Major del Poble Sec, amb l’objectiu de crear unes festes segures i lliures de violències. El projecte va rebre el premi 25N de l’Ajuntament de Barcelona, i des de llavors un grup de dones, lesbianes i trans del barri s’han seguit reunint sota el nom de Poble Sec Feminista per lluitar per un barri lliure de violències.

Després d’aplicar amb èxit el protocol feminista a la Festa Major, un grup de Bandarres ens vam reunir mogudes per la necessitat de continuar la lluita contra les agressions sexistes des de dins de la colla. Volíem crear espais en què ens sentíssim còmodes, segurs i segures, acompanyats i acompanyades. I és així com es va anar formant la comissió feminista, la primera del món casteller! Poc després vam anar veient que altres colles, petites i grans, s’afegien al moviment feminista i ho feien en xarxa. Aquest any s’ha creat la Comissió d’Equitat de la CCCC que lluita contra les discriminacions per raons de gènere, homofòbia i racisme, i de la qual formem part.

Fins ara hem realitzat nombrosos tallers adreçats a les persones de la colla tractant temes diversos com gènere i interseccionalitat, sexualitat per a adolescents, empoderament i autodefensa per les dones, coeducació i masculinitats alternatives. En motiu del 25N, el dia contra la violència masclista, el novembre de 2018 vam fer un castell femení el motiu del qual era reivindicar el rol de les dones i nenes de la colla. Mentre calgui seguir visibilitzant les dones, esperem fer-ne molts més!