Bona nit colla!!!

Diada de La Mercè 

????Crònica

I un any més arriba el dia de la patrona. Aquesta cita ineludible per tantíssima gent que viu i estima Barcelona. Aquesta data imperdible per a qualsevol membre de les colles castelleres de la ciutat. Per a aquestes, el dia 24 de Setembre va tocar enfaixar-se i presentar-se a quarts d’una del migdia a la plaça de la Mercè per alçar els primers pilars de la diada davant la seva basílica.

Tot seguit, i en forma de seguici, la ruta marcada les va conduir fins a l’extremadament plena Plaça de Sant Jaume. Les colles hi van entrar mitjançant els clàssics i tradicionals pilars de quatre caminats. Totes elles van completar aquesta tasca amb èxit, però potser cal destacar la increïble velocitat que arriba a agafar aquesta construcció en el cas dels Castellers de la Vila de Gràcia.

Un cop les set colles van aconseguir fer-se el seu lloc a plaça es va donar l’inici a les rondes a l’antiga. Cadascuna de les colles podia fer els seus castells en el moment que ho veiés convenient sense haver d’esperar el seu torn. Els Castellers del Poble Sec van fer ús del quid pro quo que solen tenir amb la seva colla padrina (Castellers de Sants), esperant-se a fer el seu segon castell i anant primer a la pinya borinota per rebre després ajuda de color gris en la seva següent construcció.

En general va ser una diada castellera força plàcida malgrat una caiguda bastant destacable. El nivell de les colles en general no va arribar als seus màxims històrics però les construccions que s’hi van veure van ser generalment tranquil•les i sòlides.

Els Castellers de Sants van portar construccions assegurades i solvents descarregant en el següent ordre: el 4 de 8, el 3 de 8 i el 5 de 7. Una actuació similar va ser la dels Castellers de la Vila de Gràcia, que també van decidir començar amb 4 de 8 i 3 de 8 per intentar després el 7 de 8 que no es va veure clar i es va desmuntar per seguretat. A la ronda de repetició la colla gracienca va decidir treure-li un pis i descarregar el 7 de 7.

Els Castellers de Barcelona van començar amb un 7 de 8 força treballat, però es va poder completar sense cap problema destacable. El segon castell va ser un intent de 4 de 9 amb folre que no va trigar gaire a trontollar. No es va decidir baixar fins que ja va ser massa tard i l’estructura va acabar cedint, sent aquesta l’única caiguda de la jornada. En quarta ronda van decidir-se per un 3 de 8 que va ser descarregat, tot i no mostrar tampoc una solvència impecable.

Els Castellers de la Sagrada Família i la Colla Jove de Barcelona van protagonitzar una actuació idèntica en quant a resultats. La primera va descarregar el 5 de 7, el 4 de 7 amb agulla i el 7 de 7 en aquest ordre. L’altra ho va fer en el següent ordre: 5 de 7, 7 de 7 i 4 de 7 amb el pilar.

Els Castellers de Sarrià van demostrar una millora més que considerable d’un any ençà. El seu 4 de 6 amb agulla, el 3 de 6 i el 5 de 6 (que van haver de repetir després de desmuntar un intent pel fet que  la canalla no el veiés clar) van ser descarregats amb força solvència.

Els Castellers del Poble Sec tenien una missió clara a la diada castellera de la Mercè: es tractava de poder realitzar les estructures de més nivell possible (en el moment actual de la colla). L’objectiu  era gaudir al màxim d’aquests castells. La colla de la camisa blau-cel va decidir començar amb l’estructura més bàsica del respertori que havia preparat per l’ocasió. Va obrir-la amb un dels 4 de 7 més ben quadrats dels que han realitzat últimament. La concentració i treball conjunt de pinya i tronc van ser més que notoris.

Va arribar l’hora de la veritat quan, després de donar un cop de mà a la pinya del 3 de 8 de Sants, la colla bandarra va començar a quadrar el seu peu de 5 de 7, on van ser els borinots qui s’hi va acostar per oferir la seva ajuda. El primer peu que s’hi va tancar no oferia una quadratura suficient per validar-lo, així que es va desmuntar per poder-lo refer amb les mides òptimes perquè el pis de terços s’hi pogués enfilar mentre sonaven les gralles i els tabals. Amb un ritme pausat i de nou un gran treball conjunt de pinya i tronc, els Castellers del Poble Sec van aconseguir descarregar el seu actual castell màxim.

Per a l’última ronda es tenia preparat el 4 de 7 amb l’agulla. El castell es va poder descarregar amb una mica menys de comoditat que les dues construccions anteriors, i per tant encara amb més treball de pinya i tronc, fent evident la feinada prèvia i necessària al local d’assaig.

La ronda de pilars del final va ser ben diversa. Sants feia el pilar de 5 al balcó de l’Ajuntament mentre alçava simultàniament cinc pilars de 4 al seu lloc de plaça i la Sagrada Família també n’alçava un de 5. Gràcia i la Jove de Barcelona realitzaven cadascuna un vano de 5 mentre Barcelona descarregava un pilar de 5 amb un tronc exclusivament femení. Sarrià s’acomiadava amb dos pilars de 4 mentre que el Poble-sec ho feia amb tres de simultanis. Encara després els Castellers de Barcelona van fer quatre pilars de 4 alhora per tancar la jornada castellera.

La festa va continuar tot el dia. Membres de totes les colles van dinar en germanor ja fos al seu propi local d’assaig o en el d’alguna de les altres colles. Després de dinar va convenir acomiadar-se (ballant festivament) d’una altra Mercè, esperant i desitjant que totes les colles de la ciutat hagin tornat a crèixer per, d’aquí un any, poder deixar la plaça de Sant Jaume embadalida de nou. I per això cal seguir treballant, i omplir sempre els respectius locals d’assaig.

Merci Pàjaru per la crònica! ????????????

????Bandarres TV????

p4 plaça de la Mercè  //  p4 cam.  //  4d7  //  5d7  //  4d7a  //  3 p4

La “camarestellera” Gemma (mare de la Jana) ens ha gravat la diada. MOLTÍSSIMES GRÀCIES!!! ????????????

Ateses les dificultats per plantar el trípode al balcó, s’ha treballat càmera-a-mà. En els pilars finals, la baixada a plaça de la Gemma va ser obstaculitzada per una gernació de persones que anaven amb camises de colors diferents (cosa que trobem molt tropical, tot i que considerem que si els pantalons, en comptes de ser tots blancs, haguessin sigut també de colors, l’espectacle cromàtic encara hauria sigut més potent). En aquest imprevist hi ha l’explicació de perquè han quedat escapçats… Disculpeu-nos.

Recordeu: 1080 HD (a tota pantalla) + auriculars. 

Equip Audiovisual CPS


????Fotos

Moltes gràcies noies, per aquestes fotos tan xules!!! ????????????

Fotos de la Sílvia Pérez – Pre i Post Diada Sílvia Belin:

https://photos.app.goo.gl/To54h4PbmrapQ8UK6

Fotos de l’Anna Tarrés (La Xunga):

https://photos.app.goo.gl/vmXxdkZagG1933ew7

????Bandarres????

Seguim!!!

 

Junta i Coordinació Tècnica

Castellers del Poble-sec