CASTELLERS DEL POBLE SEC

25 ANYS A LA POBLESEQUINA!

 

 

El Castell de Montjuïc i el MNAC es convertiran en places castelleres per celebrar el 25è Aniversari dels Castellers del Poble Sec. El programa d’activitats per celebrar l’efemèride s’allargarà tota la temporada 2024 amb activitats lúdiques i castelleres que mostraran el tarannà propi de l’entitat. Coneguts també com a bandarres, els Castellers del Poble-Sec conviden a les veïnes del barri i més enllà a practicar el bandarrisme!

 • El Castell de Montjuïc serà l’escenari de la Diada del 25è Aniversari al juliol, i la Sala Oval del MNAC (edifici que apareix a l’escut de la colla) d’una diada especial a l’octubre. I també hi haurà castells sota terra!
 • Amb el lema dels 25 anys A la poblesequina! la colla vol subratllar el seu tarannà particular tant en l’àmbit social com casteller.
 • La colla prepara un documental, una exposició i un gran cap de setmana de cultura popular al Poble-Sec, a més d’activitats festives obertes a tothom dins i fora la Festa Major.

25 anys fent castells

Fer castells és l’essència de la colla i la millor manera de celebrar el 25è aniversari és alçant-ne. Per això les 4 actuacions que la colla organitza al barri seran especials:

 • Diada de Can Bandarra, 4 de maig, 18h. Després de l’actuació es farà el Sopar dels 25 anys.
 • Diada del 25è Aniversari, 6 de juliol, 18h. Es farà per segona vegada al pati d’armes del Castell de Montjuïc.
 • Diada al MNAC, 13 d’octubre. Una dels espais més emblemàtics i singulars, on la colla va actuar per primera i única vegada abans de presentar-se oficialment. A més és l’edifici que apareix a l’escut de l’entitat.
 • Diada de Tardor, 10 de novembre, 12h. Al Carrer Blai 34, la diada que tanca la temporada i escenari de les principals fites castelleres de la colla, com ara el primer 5 de 7 (2009) o la primera i única fins ara clàssica de 8 (2015). A més serà el colofó d’un cap de setmana d’activitats de cultura popular.

Però a més de les grans actuacions, a nivell casteller el 2024 tindrà altres al·licients.

 • Viatge a Andorra, 15 i 16 de juny
 • Pilar subterrani, una expedició de bandarres s’endinsarà en un avenc per aixecar el pilar el 22 de setembre.

Un aniversari, moltes festes

Practicar el bandarrisme és fer castells i és fer germanor. Al llarg de l’any es preparen diferents festes que seran punts de trobada dels membres de la colla, novells i veterans, actius i retirats.

 • Sopar del 25è aniversari, 4 de maig
 • Festa al Castell de Montjuïc, 6 de juliol
 • Sec a Sac (festival emmarcat en la Festa Major del Poble-Sec), 19 i 20 de juliol
 • Activitats familiars, 25 de juliol (coincidint amb la data exacte de la presentació oficial de la colla)
 • Cap de setmana de cultura popular, 9 i 10 de novembre.

Recordar el passat, mirar al futur

 La colla prepara un documental que reculli la trajectòria i l’esperit de la colla al llarg d’aquests 25 anys. També treballa per fer una exposició.

“A la poblesequina!”, el lema dels 25 anys

Els bandarres han estat sempre una colla singular, amb un tarannà propi. El mateix malnom, bandarres, n’és una bona mostra. Creada per persones amb poc o cap coneixement casteller, des dels inicis han estat irreverents i originals. El calendari eròtic (2011) o l’escultura audiovisual Castelloscopi (Premi Ciutat de Barcelona 2015) en són exemple.

A més, com a entitat sempre ha mostrat una clara vocació social, treballant des de i per al barri. En aquest sentit destaquen la cessió del local social a diverses entitats durant la pandèmia o programes per la integració de persones nouvingudes com Tots Som Una Colla, amb més d’una dècada de trajectòria.

I a l’hora de fer castells també tenen un estil característic. Amb construccions tremoladisses però que resisteixen, capaços de defensar castells impossibles, s’han guanyat la fama de lluitadors.

Per tot això el lema dels 25 anys és A la poblesequina!, que vols subratllar l’estil propi de la colla en tots els àmbits. Un lema escollit per àmplia majoria en una votació dels membres de la colla aquest febrer.

El logo que l’acompanya, guanyadora d’un concurs amb una dotació de 300€, és obra de Deborah Balbuena

Can Bandarra, un deute històric

 El gran dèficit perquè la colla funcioni i creixi és que l’absència d’un local propi. Tot i la trajectòria castellera i la tasca de cohesió social que l’entitat fa pel barri, les administracions han incomplert fins ara totes les promeses per proveir-la d’un local en condicions per a la pràctica castellera i les activitats socials de la colla. Ni la creació del Centre Cívic El Sortidor, ni el Centre Cívic Albareda, ni la reforma prevista a les Tres Xemeneies han servit per trobar un espai a la colla. Així doncs, al llarg dels anys l’entitat s’ha anat traslladant per diferents locals privats i espais d’assaig. Actualment Can Bandarra és una nau al Carrer Blesa 7, però segueix pesant sobre la colla la incertesa sobre què pot passar en un futur immediat. La colla vol, necessita i exigeix una solució definitiva!